Vinnare Störd och Stolt-galan

Vinnare Störd och stolt-galan

Lördagen den 5:e december höll Riksförbundet FUB i galan Störd och stolt i Stockholms stadshus. Det är en egen gala för människor med fuktionsnedsättning. Det är en världsunik händelse där personer med fuktionsnedsättning står i fokus. På galan hade människor med fuktionsnedsättning möjlighet att belöna företag och personer som gjort saker som är värda att uppmärksammas.

Här presenterar vi vinnarna:

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste forskargärning

Priset går till Iréne Johansson. Iréne är en kvinna som ägnat hela livet åt att ge barn och vuxna med språksvårigheter möjligheten att uttrycka sig. 

Juryns motivering:

”Kan man ge någon ett språk? Ja, Iréne Johansson kan. Under fem decennier har hon vigt sitt liv åt att ge alla en möjlighet att kunna uttrycka sig. Tack Iréne, vi hittar inga ord för att beskriva vikten av din insats.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste skola

Priset går till Mora folkhögskola och Kerstin Gatu. Skolan har med hjälp av sin distansutbildning lyckats göra hela Sverige till ett enda klassrum.

Juryns motivering:

”Kerstin Gatus jobb med att ta fram en anpassad digital distansutbildning är en milstolpe. Ett konkret redskap som ger alla en möjlighet till delaktighet och utveckling. Tack Kerstin för att du tar begreppet ”en skola för alla” på fullaste allvar.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste arbetsgivare

Priset går till ICA Sverige. Företaget har 1400 butiker runt om i landet och har förstått möjligheten med att anställa personer med funktionsnedsättning.

Juryns motivering:

”Att snacka är lätt, att göra är ofta krångligt, bökigt och otacksamt. ICA har lyckats både med att snacka och att göra. Att anställa 1300 personer med funktionsnedsättning är att visa var skåpet ska stå. Tack ICA för att ni förstår att den som är stor också måste vara snäll.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste affärsidé

Priset går till Funki Models och Lou Rehnlund. Ett företag som en gång för alla bevisar att skönhet kan göra världen lite bättre.

Juryns motivering:

”Modellyrket kan kanske uppfattas som något väldigt ytligt. Men i Lou Rehnlunds händer har modellerna, på sina egna meriter, blivit spjutspetsar för mångfald, tolerans och ökad förståelse. Tack Lou för att du visar att hela världen är vacker.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste konsthall

Priset går till Sandgrunds Konsthall, Lars Lerin och Manoel ”Junior” Marques Lerin. Det är en konsthall som förstår värdet av att släppa fram unika konstnärer.

Juryns motivering:

”Att världens bästa akvarellmålare öppnar sin konsthall för konstnärer med fuktionsnedsättning, när han i dem ser intressanta uttryck som kan berika betraktaren, är i all sin enkelhet en manifestation. En manifestation för att alla sorters uttryck är betydelsefulla. Tack Lars och Junior för att ni, både som personer och i er verksamhet, visar att alla ljus inte är stöpta i samma form.”

Störd och Stolt Galans pris till årets störste välgörenhetsinsamling

Priset går till Erik Fredlund, som med enbart två tomma händer och ett par gympadojor visade att allt är möjligt. Han samlade in 37 012 kr till FUB.

Juryns motivering:

”Att springa hela vägen runt Vättern två gånger låter väldigt omänskligt, men att göra det för att samla in pengar låter väldigt, väldigt medmänskligt! Tack Erik för att du lär oss att man kan tänka annorlunda och visar att vi kan klara av mer än vad vi tror.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste idrottsklubb

Priset går till Åsarnas IK och Kristina Göransson.  Åsarnas IK är en anrik klubb som funnits i snart hundra år och som under 2015 arrangerade världsmästerskapen i skidor för personer med funktionsnedsättning.

Juryns motivering:

”Vinna eller försvinna brukar det heta i sportens värld. När ni arrangerar skid-VM för personer med intellektuella funktionshinder bevisar ni motsatsen: ingen försvann och alla vann. Tack Åsarnas IK och Kristina för att ni låter alla vara med och snora och få is i skägget.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste komiker

Priset går till Erik Löwenthal, som har skapat föreställningen ”I Fadern, sonen och Försäkringskassans namn”

Juryns motivering:

”Om det är sant att ett skratt förlänger livet så kommer personer i Erik Löwenthals omgivning att blir väldigt, väldigt, väldigt, väldigt gamla. Tack Erik för att du inte tar den lätta vägen. Tack för att du ser det roliga i det som kan vara så jobbigt och att du hjälper oss att se med andra ögon.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste sponsorinsats

Priset går till Zlatan Ibrahimović, som var den som ytterst gjorde det möjligt för Sveriges fotbollslandslag för lindrig fuktionsnedsättning att delta i fotbolls-VM i Brasilien.

Juryns motivering:

”Zlatan Ibrahimović får pris på grund av hans fantastiska sponsorinsats då han gjorde det ekonomiskt möjligt för "det okända landslaget" att ta sig till WM i Brasilien förra året. I stället för att skänka en tröja till en insamling för att få ihop pengar för att laget skulle kunna åka, så skänkte Zlatan de pengar som fattades utan att tveka. Denna insats gjorde det möjligt för ”det okända landslaget” att uppleva VM men också till att synliggöra fotbollsspelare med funktionsnedsättning och göra ”det okända landslaget” känt över hela världen. Och som Zlatan själv sagt: – Fotboll ska spelas av alla, oavsett kön, handikapp eller inte.”

Störd och Stolt Galans pris till årets stördaste tv-kanal

Priset går till TV4, som har modet, och den goda smaken, att på bästa sändningstid lyfta fram program som är unika. Genom att visa program som ”Heja Sverige”, ”En annan del av Köping” och ”Trollkarlen från Glada Hudik” bjuds hela Sverige in till en värld som för få känner till.

Juryns motivering:

”När TV är som bäst öppnas våra ögon för saker vi inte kände till. TV4 ger oss "En annan del av Köping", ”Trollkarlen från Glada Hudik” och "Heja Sverige” och plötsligt är våra liv rikare. Tack TV4 för att ni tar bort ”dum” ur ”dum-burken”.”

Störd och Stolt Galans Specialpris

Det här priset hyllar det viktigaste som finns, nämligen vänskap mellan människor. Priset går till Sonja Englund och Malin Andersson. De har varit vänner ända sedan i förskolan och inget tycks stoppa dessa två. Tillsammans hjälps de åt och tar sig igenom läxor, snöstormar och fjällandskap.

Källa: MyNewsDeskFUB

Foto: Ola Elmqvist och Agneta Berghamre Heins

[Facebook:like]

Tillbaka till nyheter

Tips på andra artiklar:


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-05

Gymnasiesärskolemässa på Fryshuset

Fryshuset anordnar för första gången en gymnasiesärskolemässa. På mässan har elever och vårdnadshavare möjlighet att prata med gymnasiesärskolor och andra organisationer. Även Gymnasiesärskola.se kommer finnas på plats.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-05

Gymnasiesärskolemässa 2016 på Fryshuset

Den 21:a september anordnar Fryshuset för andra gången en gymnasiesärskole-mässa. Mässan är till för elever som ska välja gymnasiesärskola. Genom att titta förbi mässan får du chansen att prata med många olika gymnasiesärskolor. På mässan finns också möjlighet att träffa personerna bakom Gymnasiesärskola.se! Det är Fryshusets gymnasium som står som arrangör för mässan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-09

Vad är nationella och individuella program på anpassad gymnasieskola?

För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga finns anpassad gymnasieskola. Utbildningen är uppdelad i nationella program och individuella program för att vara så fördelaktig som möjligt för elever.

Läs mer