Läs om höghammargymnasiets elever Hampus, Ankie och Jack

Höghammargymnasiet

Hampus, Ankie och Jack går alla på Höghammargymnasiet. Läs om vad de tycker om att gå och bo på skolan. Elevrena delar med sig av sina erfarenheter och varför de valde sina program. 

Hampus

Höghammargymnasiet Hälsa, vård och omsorg

Ny stad och nya möjligheter

Först ut är Hampus. Hampus var 17 när han flyttade från Grums till Bollnäs. På Höghammargymnasiet kombinerar han programmet för Hälsa, vård och omsorg med bra träning på Idrotts­gymnasiet.

Hampus kommer från Grums men bor i Bollnäs i veckorna och varannan helg. Han läser programmet för Hälsa, vård och omsorg.

– Jag var 17 när jag flyttade hemifrån. Det var blandade känslor, både gött och jobbigt samtidigt. Det känns bra att få klara sig själv men hemma kan man ju göra vad man vill.

Hampus säger själv att han har fått många nya kompisar på Höghammargymnasiet och att de hjälper varandra mycket, både med vardagslivet och med plugget.

Höghammargymnasiet som förstahandsval

Hampus fick prova på livet på Höghammargymnasiet under två veckor i nian.

– Jag fick bo här och gå bredvid på lektioner. Efter det var Höghammargymnasiet mitt förstaval. Jag kollade lite på några andra skolor, men de passade inte mig.

För Hampus som spelat fotboll och innebandy sedan sjuårsåldern är det viktigt med idrott.

– Det finns väldigt bra förutsättningar att träna och idrotta här på skolan. Jag tränar cirka tre gånger i veckan och åker på cuper med idrottsgymnasiet.

Det är inte bara träning och cuper som gäller för Hampus och hans idrottskamrater i skolan.

- Vi var på träningsläger i Portugal en vecka i slutet av förra terminen, berättar Hampus.

Vill jobba med barn och ungdomar

Hampus valde programmet för Hälsa, vård och omsorg för att kunna jobba med barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Det bästa med programmet är nog ändå klasskompisarna, erkänner han.

Ankie

Höghammargymnasiet, Skog, mark och djur

Hästar är livet

Näst på tur är att berätta om Höghammargymnasiet är Anki. Anki provade några program innan hon hittade rätt. Ankie Wagner går i juni ut Höghammargymnasiets fjärde år på programmet för Skog, mark och djur. - Jag har lärt mig mycket här och blivit mer självständig.

Inte lätt att välja ett program

Ankie Wagner från Dalarna har sysslat med mycket i sin ungdom; hon har spelat teater, sysslat med friidrott och haft djur. Det var inte lätt att välja program på gymnasiesärskolan.

Hon hittade rätt när hon började studera Skog, mark och djur på Höghammargymnasiet.

- Jag var väldigt försiktig i början, men har lärt mig mer och mer.

Hon har inte släppt friidrotten utan tränar på fritiden – 200 och 60 meter samt längd – och så lite innebandy bara för att det är kul.

Klarar sig mycket själv

Ankie har också fått förtroendet att stötta de yngre eleverna och hon vill vara en förebild för andra elever.

- Jag klarar mig mycket själv.

Två dagar i veckan finns hon och hennes kompisar på ridskolan i Bollnäs. Hon sköter om hästarna, kör och rider. De övriga dagarna ägnas åt teoretiska ämnen.

Extra stöd och hjälp på Höghammargymnasiet

- Det kanske inte syns eller märks att jag har en funktionsnedsättning, men jag har svårt att ta in mycket instruktioner, berättar Ankie.

Då är Höghammargymnasiet en bra skola där man får extra stöd och hjälp, förklarar hon.

Snart klar med gymnasiesärskolan

Ankie har praktiserat på Romme travbanan i Borlänge och på ridklubben i Säter. Hästar är livet, tycker hon. I höst fyller Ankie 20 år. Nu söker hon jobb och bostad och hon vill gärna hemåt till Dalarna.

De fyra åren i Bollnäs har gett Ankie så mycket och hon rekommenderar gärna programmet och skolan till andra. Ankie har vuxit som människa.

- Nu vet jag vem jag är.

Jack

Höghammargymnasiet, Individuella programmet

Jack älskar skolan och gillar verkligen att röra på sig. Idag läser han Individuella programmet på Höghammargymnasiet och kombinerar det med motionsidrott på Idrottsgymnasiet.

18-åriga Jack går Individuella programmet. Hans klass består av tre elever, en lärare och en assistent. Jack kommunicerar med hjälp av tecken, gester och bilder vilket gör att han behöver stöd i undervisningen.

-Allt bra! Allt är bäst! Konstaterar Jack som älskar allt med skolan. Fast inte Bild, tillägger han blixtsnabbt och skrattar!

Lagar mat åt vännerna

Jack trivs bra med boendet i Bollnäs, endast 300 meter från skolan. Där umgås han med vännerna, de tittar på underhållningsprogram som till exempel Idol och sjunger tillsammans. En gång i veckan lagar Jack mat som han bjuder sina vänner på. Helst blir det pannkaka, hamburgare eller kyckling.

Åker hem på helgerna

På helgerna tar han tåget hem till Gästrike-Hammarby och familjen. En resa han klarar på egen hand - något både han och familjen (för att inte tala om skolans personal) är mycket stolta över.

Helgerna hemma i Gästrike-Hammarby spenderar Jack gärna ute i naturen, att cykla, bada, hjälpa till hemma när det ska eldas skräp och ris är roligt, tycker Jack. Kasta pinnar med hunden är också en höjdare.

En riktigt idrottskille

Jack är en idrottskille och gillar att röra på sig i olika former. Det kan vara allt från innebandy och blåsrör till simning och cykling. Han vill gärna lära sig att cykla på en tvåhjulig cykel istället för en cykel med tre hjul.

- Idrott är bäst, säger Jack som även går MIG (motionsidrott) på Idrottsgymnasiet.

Förutom de två idrottslektionerna han har på schemat utökas det med tre MIG-pass, vilket gör att Jack får idrotta fem pass i veckan! Något han trivs med.

En annan sak Jack gillar med skolan är att han får hålla på med Musik och Drama. På Musiken är keyboard, gitarr, trummor och sång hans favoriter. Stora pluset med Drama är att han får klä ut sig och gestalta olika roller, det är något Jack verkligen älskar.

Så här kan en vanlig dag för Jack se ut:

  • Samling – går genom dagen och schema med bilder, tecken och text
  • Lektion – läs och skrivövningar och matte
  • Rast
  • Drama
  • Lunch
  • Rast
  • MIG
  • Rast
  • Individuellt val, Bild

Stora mål efter gymnasiet

Jack har sommarjobbat på ett stall med travhästar – det fortsätter han gärna med efter studenten. Han cyklade till stallet, mockade och hjälpte till med hästarna. Jack gillar verkligen hästar och tittar gärna på trav när det sänds på tv.

Drömmen är att flytta hemifrån och bo själv (i ett hus nära stallet som Jack har spanat in) – laga egen mat, ta det lugnt, kanske fortsätta idrotta.

Som många andra, vill han gärna resa lite efter studenten och Jack är en van resenär som gärna åker och hälsar på sin syster i London.Läs mer om Höghammargymnasiet

Ta kontakt med skolan


Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Höghammargymnasiet.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.