Minister vill se över lagen kring aktivitetsersättning

bild på minister

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger i en intervju med SVT Nyheter Öst att han vill se över lagen kring aktivitetsersättning. “Vi ser att det finns människor som far illa. Därför behöver vi göra en översyn av lagstiftningen kring aktivitetsersättningen och sjukersättningen", säger han i intervjun. 

SVT Nyheter Öst har granskat stödet till unga personer med en funktionsnedsättning. Enligt granskningen har antalet personer som blir av med sin ersättning ökat kraftigt de senaste två åren. 

I artikeln skriver de att antalet personer som förlorar sin aktivitetsersättning är tre gånger så många 2018 jämfört med 2016. Det gäller personer mellan 19 och 29 år som har en funktionsnedsättning. 

Förlorar ersättning vid 30

Vid 30-årsdagen förlorar en tredjedel sin ersättning, eftersom de då måste söka sjukersättning. Det har skett en fördubbling av antalet som förlorar ersättningen när de fyller 30 år. 

– Jag ser ett behov av att göra en översyn av både aktivitetsersättningen och sjukersättningen och det är klart att de två systemen samverkar, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister till SVT Nyheter Öst. 

SVT:s granskning visar även att många funktionsnedsatta tvingas vända sig till socialtjänsten för att få pengar till mat och hyra. 

– Poängen med våra sociala försäkringar är att de människor som av olika anledningar inte har arbetsförmåga ska fångas upp. Det är endast i undantagsfall som personer med de här funktionshindren ska landa i det som vi kallar för försörjningsstöd. Försörjningsstödet är det sista skyddet i samhället. Därför ser jag definitivt ett behov av att göra en översyn av lagstiftningen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Läs hela intervjun på SVT Nyheter Öst:s hemsida.