Lerum är Bästa LSS-kommun 2019

Lerum är Sveriges bästa LSS-kommun 2019. Det prestigefyllda priset delades ut under en ceremoni på Bolinders Konferens i Stockholm den 28 november. 

Lerum nära Göteborg är årets bästa LSS-kommun i Sverige. Priset delades ut av Bengt Westerberg, tidigare socialminister. Att Lerum får priset motiverar juryn med att kommunen har haft en utmärkt samverkan med funktionsrättsorganisationer. "Både tjänstemän och politiker är lyhörda för synpunkter vilket har lett till en verklig och givande dialog, med konkreta resultat. Även den högsta ledningen är engagerad", skriver juryn. 

Ett resultat av Lerums samverkan är en kvalitetssäkring som föreslagits av FUB, och som kommunen nu utvecklar tillsammans med föreningen. ”Kvalitetssäkringen är ett nytt, spännande sätt att höja kvaliteten på alla typer av LSS-verksamheter, en metod som vi tror kan inspirera andra kommuner”, skriver juryn.

Kristianstad och Malmö i Skåne fick dela på andrapriset. I slutspurten fanns även Uppsala och Härnösand. 

Bakom priset står tidningen Föräldrakraft, webbsajten HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning. Priset ska gå till en kommun som är värd att uppmärksammas för positivt arbete med LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

Tidigare vinnare

2018

1. Jönköping

2. Karlstad

3. Tierp

2017

1. Hudiksvall

2. Gävle

3. Uppsala

2016

1. Botkyrka

2. Örgryte-Härlanda i Göteborg

3. Enköping

Källa: HejaOlika.se, Sveriges Radio