Alternativ till Gymnasiesärskola? - Forum

2017-08-29 15:01   Christina

Hej! Jag är ny inom särskolan och funderar på alternativ till Gymnasiesärskolan? vad finns det? folkhögskola, AF (arbete) ? annat?


RE: Alternativ till Gymnasiesärskola?
2017-08-30 18:02   Aranja Abdullah

Hej, 

Om jag förstår din fråga rätt tänker du på alternativ till själva skolan, alltså saker att göra istället för att gå i gymnasiesärskolan. Som du har skrivit kan folkhögskola vara ett alternativ, där finns det ett brett urval av program och kurser som kanske intresserar dig. Du kan läsa mer om det här: https://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/. Även komvux kan vara passande. Då kan du själv bestämma hur många kurser du vill läsa samtidigt, hur länge du vill läsa varje kurs (takten), om du vill göra det i klassrum eller på distans osv. Där finns det ganska mycket frihet att lägga upp studierna efter det du själv vill göra. Man måste vara 20 år för att börja på komvux, om man inte har läst på gymnasiet/gymnasiesärskola tidigare. Om du redan nu vet ungefär vad du kan tänka dig att göra, kan det bli lite lättare att hitta något som passar just dig och dina intressen! Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig komma fram till något som du tycker låter bra!

Lycka till! /Aranja, SYV


RE: Alternativ till Gymnasiesärskola?
2017-08-31 15:39   christina

Hej igen, om man inte till studera då (ex lärvux och FH), vad finns det då?


RE: RE: Alternativ till Gymnasiesärskola?
2017-08-31 20:38   Aranja Abdullah

Hej, 

Det finns väldigt många olika arbeten som kan passa, det kan bero på vad du själv vill göra, vad du är intresserad av och vilka jobb/yrken du tycker passar dig! Dock är det många jobb som kräver en gymnasieutbildning, till och med eftergymnasial utbildning efterfrågas mer och mer. T.ex. är de nationella programmen på gymnasiesärskolan även yrkesförberedande bl.a. finns det program som riktar sig in på administration, handel och varuhantering, hantverk, hotell, bageri och restaurang, hälsa och vård, djur och skog osv. Här kan du se programmen och läsa mer om de: http://www.gymnasiesarskola.se/sok/skolor/nationella-program/a241. Vissa skolor erbjuder mycket stöd, förberedelser och ger kontakter som kan leda till arbete eller fortsatt praktik efter gymnasiesärskolan.

Som sagt är det svårt att säga vilka jobb eller yrken som kan vara passande, det är upp till dig och vad du själv vill göra. Här finns det bra information om vad man kan tänka på när det kommer till arbeten, dock är detta information om vad man kan göra när man har gått ut gymnasiesärskolan men du kanske kan få lite inspiration: http://www.gymnasiesarskola.se/om-sarskolan/efter-gymnasiesarskolan-9792. 

Lycka till! /Aranja, SYV